Pages

Monday, March 19, 2012

Petua Mencuci Hati

Salam semua...aku nak sharekan sikit input yang aku dapat ni ngan korang semua.. Semoga apa yang baik boleh kita cuba amalkkan dan usahakan untu menjadi yang lebih baik..Insya'Allah
Hati merupakan seketul daging yang ada dalam fizikal kita nih.. Hati ni umpama nadi kepada semua yang kita lakukan.. Tak kiralah baik mahupun buruk perkara2 yang kita lakukan.. Pernah dengar tak oarang kata macam ni:


"Pandangan mata selalu menipu, 
Pandangan akal selalu tersalah,
Pandangan nafsu selalu melulu, 
Pandangan hati itu yang hakiki"

Sebab tu hati adalah organ yang paling penting untuk kita jaga. Macam mana nak jaga?? Aku sharekan apa yang aku baca sebentar jek tadi.. Petua mencuci hati ni diberikan oleh Dr. Fadhilah Khamsah.


1) Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"

2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur, Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3) Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

4) Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.

5) Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6) Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka)

7) Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya

8) Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.

9) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)

10) Kekalkan wuduk

11) Bersedekah

12) Belanja orang makan.

13) Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat

14) Berkawan dengan ulama

15) Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)

16) Pesan pada orang, jadi baik

17) Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb), jangan dengar orang mengumpat
Semoga ilmu yang sedikit ni dapat kita kongsikan dengan kawan2 yang lain.. Insya'Allah kalau kita jaga betol2 hati kita,..kebaikan dan rahmat Allah akan kita peroleh. Apa yang kita buat dan itulah yang kita akan dapat.. Wallahu'alam.

2 comments:

  1. thanks for the sharing yana.. nnt sy nk letak kat blog sy gak yeh.buleh kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je Muz... Sharing is caring kan... kalo ada sikit info ape salahnyer awak nak letak kat blog awk.. tak gitu?? =)

      Delete