Pages

Wednesday, January 25, 2012

Gula Melaka

Salam semua... kat cni aku nak hebahkan... aku ada buat business kecil-kecilan.. Jual ape??? aku cuma jual gula melaka yg dihasilkan dari nira kelapa... Mana aku dapat stok?? makcik aku kat kg memang buat gula melaka dari zaman muda mudi lagi... Aku dapatlah tolong2 dia sket secara tak langsung.. Kalau korang nak try beli lah sket2 dulu... Ni lah gambar yg aku snap...
Nak buat gula melaka ni tidaklah mudah dan taklah susah sgt... cuma nak dapatkan nira kelapa tuh kenalah panjat pokok kelapa.. Kalau pokok tuh tinggi, pandai2 org yg nak buat gula melaka ni buat macam mana...Gula melaka ni sekarang dah banyak kat pasaran.. cuma yg membezakan  adalah rasa dan kualitinya..  Kemanisan dan kehalusan Gula Melaka asli berbeza dengan gula tiruan yang banyak terdapat di pasaran skrg ni.. Aku pernah rasa nira kelapa tuh.. perghh manis betol...pada aku lah.. tapi memang manis... Skrg ni gula melaka banyak dah dikomercialkan.. Org buat ape? Org guna untuk buat air special.. macam air tea 3 layer special, bandung C special dan macam2 lagi... gula ni sedap.. kalau buat masak merah or sambal kalau letak gula melaka nih ada kelainan rasa sket berbanding dengan meletakkan gula pasir biasa.. xpercaya?? cubalah buat... paad aku rasa makanan tu sedap sket.. letaklah secukup rasa... 
Kapada yang berminat bolehlah hubungi aku...kalau yang ingin buat tempahan pun boleh la try hubungi aku... kalau stok mencukupi.. Insya'Allah ada. =D Bersama2lah kita membantu antara sama lain.. selamat mencuba..

10 comments:

  1. Salam Cik Pun Siti,
    Saya mmg tgh mencari gula melaka asli and stumbled upon this blog pulak.. Masih menjual lagi ke? Kalau ada berapa harganya? Info please.

    ReplyDelete
  2. cik Siti, boleh contact email sya 7roninz@gmail.com. nk beli yg asli saje. tq

    ReplyDelete
  3. Cik siti, saya nak beli 15 keping gula mela asli. Ada stok?

    ReplyDelete
  4. Cik siti, saya pun berminat nak beli gula mela asli. boleh contact saya?

    ReplyDelete
  5. Hi Cik Siti,

    I wish to enquire about the gula melaka. My wife is a Melaka nyonya peranakan. She only uses gula melaka asli. We are producing nyonya food and we would like to make regular orders of about 100kg. We need a sample and costing. Pls let me know via email ghkok747@gmail.com, thanks.

    ReplyDelete
  6. Saya berminat. Sila berhubung dengan saya dengan emel jameswong6590@gmail.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
  7. Ingin tahu lebih lanjut tg harga dan sampel. Mohon emailkan kpd farizalajemi@gmail.com.tq

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum,
    Aktif lagi tak dan ada lagi jual tak? Kalau ada saya nak beli. InsyaaAllah.

    ReplyDelete
  9. Mcmana nak order.. Xde no contact. sy berminat nk tau harga dan sample.. Saya akan beli.. Tolong email pada normalakamal2002@gmail.com

    ReplyDelete