Pages

Thursday, December 15, 2011

Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia

Salam Semua.. nak cite pasal kuih pau sambal nih..hehe tadi pas lunch kita ramai2 singgah la kat kedai acik kat Gelang Patah nih.. Kedudukan koordinat kedai memanglah tak tahu.. Tapi kedai comel ni terletak kat depan sikit jek dari EON Bank.. Mantaplah acik ni punya pau... ada gak acik ni jual pau kelapa..boleh tahan gak tapi aku xbeli la plak tadi... Ape2 pun ni lah gambar pau samabal tuh.. perghh sedap betol.. lembut pun bley tahan... xrugi la kalo korang beli dan rasa...

YUMMY ... YUM YUM
kat bawah ni plak aku nak sharekan cara nak buat pau nih... aku amek dari sumber yang aku and korang boleh percayai...

BAHAN DOH :-)
200 g tepung gandum
140 ml susu segar, suam*
2 camca teh instant yeast*(*disatukan, kacau rata dan biar berbuih)
2 1/2 camca besar gula halus
1/2 camca teh garam halus
2 camca besar mentega

BAHAN LAIN :-)
Sambal ikan bilis secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 doh dalam satu bekas, gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat dimangkuk adunan. Bulat2kan doh, tutup dengan plastik dan biarkan naik 2 kali ganda.
  2. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara, bagi kan kepada 8 - 9 bahagian sama besar (mat, canai anggaran 3/4 inci dan terap dengan acuan bulat 2 inci). Biarkan naik sekali lagi.
  3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada keseluruhan bahagian pau tau. Angkat, tos, letak atas paper towel, biar minyak terserap. Biar sejuk.
  4. Belah dua pau tadi tapi jangan putus, sapu dengan sambal tumis buat hingga siap dan boleh hidangkan 
  
Selamat mencuba dan beli n makanlah dari kedai acik td..Insya'Allah x menyesal (^_^)V Sekian dulu.. Jumpa lagi..

No comments:

Post a Comment